PERSBERICHT 15-08-2010.

Aah-Huu-Aah-Oeh-Aah klonk het in het struikgewas, Vele Tarzan's en Jane's hebben elkander weer ontmoet tijdens het grote Jungle-Expedition Slotfeest. De feestprofessor had weer eens een "olderwetse Koppien" na al dat bananebier, het was weer bere-gezellig, lekker heen en weer gesprongen op de vrolijke noten van Trafassie en het geroffel door de Djs Jim, Richard en Gekke Henkie. Hij was ook onder de indruk van de drummende Gorilla door slagwerktheater Slagmoals.
Erg leuk waren ook de ontsnapte beesten uit de kratten en kisten vertolkt door theatergroep Hydra uit Oldenzaal, ze waren zelfs met negen man gekomen,Hulde aan allen!!. Waar ook niemand omheen kon was het "tropische welkom" door leden van Toneelvereniging "Nieuw Leven"
Vele bezoekers kropen later zelf in de huid van Tarzan en slingerden aan een vette liaan naar de overkant van modderpoel en wisten zo menig "Jane" te redden van de bijtgrage krokodillen. De feestprofessor probeerde dat zelf ook,maar behaalde een nat pak, bij het kampvuur was de safarie-outfit snel opgedroogd maar de sterke verhalen nog lang niet. Dat kwam mede door het "spraakwater" dat niet aan te slepen was door expeditieleden van "Crescendo" en bij de barbecue werd menig krokodil vakkundig in mootjes gehakt door de expedition-crew van "ver. EMMA".
De feestprofessor is erg verstrooid en vergeet waarschijnlijk vele "expedition-members" te noemen, maar via deze weg wil hij "iedereen" bedanken die er "bij" was en "Jungle expedition 2010" tot een succes maakten.
Oordeel zelf en droom weg in het fotoalbum.


Door onze speciale ratum correspondent. 06-08-2010.
BACK TO THE EIGHTIES 2010.

De 19e editie van het openlucht festijn Back To The Eighties in Ratum vindt dit jaar op zaterdag 14 augustus plaats. De fantastische editie Sombrero Time van vorig jaar met supermooiweer smaakte naar meer.
Met het thema "Jungle Expedition" krijgen we dit jaar "afrikaanse toestanden" wanneer de feestproffessor Dr.Livingstone "in the jungle van Ratum" op zoek is naar "de mooiste nachtvlinder van de hele wereld".

Expeditiemedewerkers gehuld in Kaki-kleurige kleding zijn al weken in de weer om onder leiding van de proffessor allerhande vreemde beesten te vangen en in te kratten. Dit is natuurlijk geen eenvoudige klus en zeker niet zonder gevaar in de ratumse bush waar bijtgrage krokodillen en andere rare beesten loeren op nietsvermoedende expeditieleden en op "fietssafari" zijnde BTTE-gasten.

Het lijkt wel of de proffessor een beetje in de war is; Dat grote harige beest in dat krat lijkt meer op Bokito dan op een zeldzame species nachtvlinder. maar goed, hij zal het toch wel weten..? Hij vertelt me dat hij even de hele zeldzame Ellentendamme nachtvlinder in zijn vlindernet had gevangen, maar zij is weer ontsnapt en zal dus niet dansend in het maanlicht bewonderd kunnen worden.

Maar de zeldzame flierefluiters van "Trafassie" zijn definitief gevangen, ingekrat en op transport naar " Het Gebouw" in Safariepark Ratum. De proffessor heeft ontdekt dat trafassi een Surinaams-Nederlandse feestband is die een mengeling speelt van caribische stijlen, top-40 hits en natuurlijk de eigen hits "wasmasjien" (kleine wasjes,grote wasjes),"Lollypop" en "Punani" uit de jaren tachtig. Trafassi gaat spelen vanaf 21.30 uur op het "Wild Romance podium" aan de voorzijde van "Het Gebouw" terwijl aan de achterzijde in de grote feesttent de lokale inboorlingen van Tsjoek zorgen voor het geroffel door op een soort prehistorische draaitafels vinyl te laten ronddraaien.

Een eindje verder staan "kratten" met opschrift "Hydra Theater" , "toneelvereniging Nieuw Leven" en "Slagmoals Slagwerk". Weer een eind verderop heeft Tarzan een probleem met een een krokodil.
De proffessor mompelt iets van een krokodillenplaag en dat "Lokale Tarzans " hun uiterste best zullen moeten om hun eigen "Jane" te redden van allerlei gevaren.

Ondertussen speurt de proffessor met zíjn verrekijker continu de horizon af over de Ratumse Savanne nog steeds op zoek naar "de mooiste nachtvlinder van de hele wereld" Bij de ingang van het kamp hangt een bordje aanvang feest 20.30uur en "betreden terrein op eigen risico" De vette krokodil die daar ligt te zonnen is daar het bewijs van.
Binnen in het Expeditie kamp is het verder,,goed toeven" ;daar zorgen de expeditiestafmedewerkers er wel voor dat iedereen weer op verhaal en krachten kan komen na de (safari-)fietstocht vanuit winterswijk. Rond Middernacht zullen vele nachtvlinders dansen in het maanlicht, maar of dr.Livingstone en zijn crew er in slagen de zeldzaamste en mooiste nachtvlinder te vangen staat nog te bezien?.

Alles (muziekkeuze,decor,theateracts,verlichting) op Back to The Eighties 2010 staat dan ook zoveel mogelijk in het teken van thema "Jungle Expedition"., maar de piepkes,barbecue en kampvuurtje worden zeker niet vergeten.
De expeditie-staf is samengesteld uit vrijwilligers van muziekvereniging Crescendo die met het pijpjes gebeuren de dorst zullen lessen in het tropische Ratum; Vrijwilligers van Vereniging Emma krijgen het wild op de barbecue wel klein; vrijwilligers van volleye-bal vereniging Mevo. verzorgen de penningen bij de entree-poort. en expeditieleden van de stichting "Onwies" verzorgen het jungle concert op het "Wild Romance".

Podium Kunstemaker Vic Hulshof heeft de nieuwe poster ontworpen. Hij is er weer heel aardig in geslaagd weer te geven wat Back To The Eighties 2010 worden kan.



persbericht 30-07-2010
Safari in Ratum.
De Surinaams-Nederlandse feestband Trafassi wordt een van de hoofdacts op het 19e Back To The Eighties Festijn.
Dit openlucht evenement met Djs, Live-band, straattheater,Bier en Barbecue vindt plaats op zaterdagavond 14 augustus rondom verenigingsgebouw Emma in Winterswijk-Ratum.
Thema dit jaar is "Jungle Expedition" waarin de feestproffessor Dr. Livingstone "in de Jungle van Ratum"' op zoek is naar de "mooiste nachtvlinder van de hele wereld" Even had hij al de hele zeldzame Ellen Ten Damme nachtvlinder in zijn vlindernet, maar zij is weer ontsnapt en zal dus niet in het maanlicht bewonderd kunnen worden. Maar trafassi is definitief gevangen, ingekrat en op transport naar "Het Gebouw" in Safaripark Ratum.
De proffesor heeft ontdekt dat Trafassi een Surinaams-Nederlandse feestband is die een mengeling speelt van caribische stijlen, top 40-hits en natuurlijk de eigen hits "Wasmasjien" (Kleine wasjes,grote wasjes,), "Lollypop" en "Punani" uit de jaren tachtig.
Trafassi gaat spelen vanaf 21.30 uur op het "Wild Romance podium" aan de voorzijde van "Het gebouw" .
Vele kratten en kisten met opschrift "Jungle expedition Ratum" staan al klaar voor transport en ondertussen speurt de professsor nog ijverig door op zoek naar "De mooiste nachtvlinder" maar of hij deze zal vinden valt nog te bezien........?

Wordt vervolgd.