Back to the Eighties en hoe het begon.

Ontstaan KIPPENHOK-DISCO's

Kippenhok-disco's waren vooral eind jaren zeventig, beginjaren tachtig een bekend("berucht"??) verschijnsel bij de uitgaande "plattelandsjeugd". Meestal ontstonden ze doordat een stel vrienden de handen uit de mouwen had gestoken om bij één van hun een leegstaand kippenhok om te bouwen tot "Disco-Hok". Zo was er in Meddo een hok genaamd Achterhoek Tsjoek (afgeleid van een titel van een Normaal-elpee), later gewijzigd in Tsjoek-Disco. "Ut hok" in Ratum heette eerst Disco 348 (netnummer bestond destijds nog maar uit 3 cijfers….), daarna gewijzigd in Power Age (titel van elpee van AC/DC).

 
       
De naam Black Devil uit Kotten is ontstaan doordat alle apparatuur toen zwart geschilderd was en zodoende "duivels" over kwam. De "standaard" inboedel van zo'n kippenhok-disco zag er meestal als volgt uit: Een paar pick-upjes, een kleine versterker, een klein mengpaneel, 2 boxen, enkele singletjes, enkele gekleurde lampen, een bar met een stel barkrukken, een paar afgedankte zitbanken, dansvloer(tje), een toiletpot boven een gat in de grond waar een ronde ton in was gegraven en natuurlijk een stel kratten bier (meestal "piepkes"), een paar flessen sinas, cola, spa groen en moezel en een bak water waar de glazen in omgespoeld konden worden. Aan de muren hingen de bekende posters van groepen/artiesten uit Popfoto en/of Muziekexpress. Bijna elk weekend was er in één van de buurtschappen wel zo'n kippenhokdisco om naar toe te gaan.
       
  "Even een taxi bestellen" of iemand vragen die je weg zou brengen en weer op zou halen, was destijds iets wat niet aan de orde was. Je ging "op de fietse, umme acht uur op 'n draeij". En om ca. half één 's-nachts weer met z'n allen naar huis. Wie "geluk" had, moest bv vanuit Ratum, via Brinkheurne naar Huppel huiswaarts fietsen. De meeste fietsen stonden destijds 's-avonds trouwens niet eens op slot!!
       

Van Kippenhok naar Gebouw

De drankopbrengst (piepken Hfl. 1,--) en entree (Hfl. 1,--) werden gebruikt om weer nieuwe plaatjes te kopen en de installatie verder uit te breiden. Was het een keer niet zo druk geweest, werden er meestal gewoon minder nieuwe singletjes gehaald. Zo kwam het dat zowel de installatie als het bezoekersaantal groot genoeg waren om de stap naar "het gebouw" te wagen.

 
       
Zo'n verenigingsgebouw wordt gebruikt door de muziek- en zangvereniging, de gymnastiek- en schietvereniging en er worden feesten gehouden. Ongeveer 1 keer per maand was er disco in Kotten met Black Devil, in Meddo met de Tsjoek Disco en Power Age draaide in Ratum. Bezoekersaantallen varieerden in het begin van ca. 100 personen tot meer dan 500 in de hoogtijdagen!! Het merendeel was nog steeds afkomstig uit de verschillende buurtschappen. De leeftijd varieerde van 16 tot ca. 25 jaar. Voor de verschillende disco's speelden meerdere faktoren mee om er mee te stoppen: Na dik 10 jaar vonden de meesten dat het mooi was geweest, bezoekers werden steeds jonger maar de dj's nauwelijks… Ook veranderde de muzikale smaak van de bezoekers, evenals de sfeer. Bezoekersaantallen werden ook wat minder door de komst van mega-drive-in show's/roadshows in zalen zoals de Harmonie en Nijenhuis.
       
 
       

Ontstaan Back to the Eighties

Zowel de diskjockeys van destijds als hun meeste leeftijdgenoten, besteedden daarna hun tijd aan huisje, boompje, beestje. Begin jaren negentig kwam regelmatig de vraag bij bv visites als er "over vroeger werd gepraat", of er niet nog een keer een "ouderwetse gemeudelukken disco-avond in het gebouw" georganiseerd kon worden. Dit resulteerde in een brainstorm-avond met de DJ's van vroeger. Daarbij bleek al snel dat de meeste oud-DJ's het wel zagen zitten om nog één keer per jaar net als vroeger een disco-avond te organiseren. Omdat het moeilijk in te schatten was hoeveel bezoekers er zo'n eerste keer zouden komen, elk gebouw en elke disco vroeger zo z'n eigen sfeer had, werd besloten het niet IN maar BUITEN een gebouw te organiseren. Als locatie werd het gebouw Emma in Ratum gekozen, daar hier de eerste aanzet voor een dergelijke reunie vandaan kwam en omdat hier een open terrein direct naast het gebouw lag. De organisatie bestond uit: Black Devil Kotten Henk Hesselink, Henk Kruisselbrink, Geert te Kulve en Geert Leemkuil Power Age Ratum Bert Nijman en Willie Stemerdink Tsjoek Disco Meddo Erwin van den Berghe, Willy Nijenhuis en Gerard Rotering.
De taken werden verdeeld en zo verzorgde Black Devil de Sfeerverlichting op het Terrein, TSJOEK licht en geluid in tent ,Power Age deed de rest (bar,personeel,toiletten,aankleding,omheining)

       
  Slechts 1x per jaar op "vaste ävond " (laatste zaterdag van de bouwvak) werden de krakers van de Eighties (liefst nog van ouderwetse vinyl singletjes) gedraaid door de Djs van TSJOEK,Black Devil en Power Age zodat verschillende stijlen de revue passeerden. Sinds 1998 krijgt ieder Back To The Eighties een thema mee wat tot uiting komt in Muziekkeuze ,Decor,Verlichting, artiesten e.d. In 1998 was thema BTTE goes Mystery,in 1999 BTTE goes next century,in 2000 Love Is In The Air,in 2001 TEN, in 2002 TIME,in 2003 On The Move, in 2004 Soundtracks, in 2005 Sex & drugs & Rock 'n' Roll, in 2006 Celebration, in 2007 Moonlight & Music en in 2008 Knock On Wood.
       

Eind 2006 is de organisatie een beetje vernieuwt. Grootste verandering in 2007 is dat Muziekvereniging Crescendo uit Ratum nu het hele (pijpjes)bargebeuren verzorgt, Volleybalvereniging MEVO de entree en muntverkoop runt en dat TSJOEK behalve licht en geluid in tent nu ook het terrein sfeervol verlicht., bestuur van Verenigingsgebouw Emma verzorgt als vanouds het Barbecuegebeuren, organisator Nijenhuis regelt nu de rest. Hij wil het jaarlijkse thema er nog meer uit laten springen.
Veel op BACK TO THE EIGHTIES (muziekkeuze,decor.theateracts,verlichting) staat tegenwoordig in het teken van het jaarlijkse thema. Toch bepalen " de piepkes", kampvuurtje,barbecue,openlucht,lokatie en het meest nog de vaste bezoekers en vrijwilligers nog steeds de sfeer.

TOT ZIENS, TOT BACK TO THE EIGHTIES !